lørdag 12. juni 2010

The September Issue




" Fashion is a religion, this is the Bible" - tagline til The September Issue, 2009.

Vi kjenner henne som en petite, streng dame bak store solbriller innendørs og stram bob. Hun smiler sjeldent, og gir omtrent aldri intervjuer. Og hvis hun først gjør det, leverer hun svært lite av seg selv. Kikkeren i enhver fashionista ble derfor mer nysgjerrig enn noen gang da ryktene begynte å svirre om en dokumentar som skulle ta for seg Anna Wintour`s liv i verdens mest anerkjente magasin, Vogue. Var det virkelig noen som skulle klare å komme under huden på den britiske isdronningen som forguder pels?

R.J. Cutler går inn i Vogue-palasset og kommer levende ut igjen på andre siden ved å levere et meget tilfredsstillende produkt i 2009 da filmen ble lansert. Han balanserer på en istopp, men kommer stort sett godt ut av det. Det er godt filmet, og fokuset ligger på arbeidet mot deadline av den beryktede og kontroversielle septemberutgaven, fremfor drama i desken. Men, joda - litt drama er det. Flere enn en gang ser vi en rødhåret Creative Director, Grace Coddington, med lysende ideer og store visjoner vandre sint nedover de anerkjente gangene i Vogue-lokalene. Anna har sagt nei denne gangen også, blåst mange tusen dollar ut av vinduet fordi hun ikke er hundre prosent fornøyd med poseringen til modellen, og hun gjør det uten så mye som rynke på nesa. Nå håper du kanskje at vi i filmen får se Anna Wintour in a catfight? Der tar du feil. Det er Anna som bestemmer, og Grace som kjemper for sine tanker og ideer. Cutlers vinkling av denne "konflikten" er et smart trekk for å skape en slags spenning, man venter på et slags klimaks som aldri kommer. Men, jeg sitter ikke igjen med å være skuffa over mangel på krangel, heller imponert over måten det håndteres på. Uoverensstemmelser mellom de to damene skjer nemlig under svært dannede forhold, og blikk sier mer enn ord. De har jobbet sammen i 20 år. De er profesjonelle, og det er beundringsverdig å se på.

Hva angår resten av filmen får vi være med Wintour på Fashionweek, photoshoots, redaksjonsmøter og inn i en liten del av privatlivet hennes. Vi får se henne smile mer enn èn gang, og se henne sitte med armene i kors og munnen snerpet sammen ennå mer enn det igjen. Cutler fremstiller Anna som et menneske uten at hun blir vennlig eller en annen person enn det vi allerede tror hun er. Hun er en perfeksjonist av en arbeidsnarkoman med høye mål, sterke meninger, og en forkjærlighet for pels. Hun driver magasinet hardt og etter sin egen dømmekraft, men tar til seg råd når hun ønsker det - da med en meget diskret tilnærming. Hun tenker tilsynelatende ikke gjennom så mye av det økonomiske aspektet av magasinet, men strammer inn og gjør endringer der hun føler det passer. Resten settes bort til andre, tilsynelatende.
Septemberutgaven av Vogue i 2007 har Sienna Miller på coveret, veier litt over 2 kg, er på 850 sider og solgte over 13 millioner eksemplarer. Denne utgaven er den største noensinne gitt ut av Vogue.

Hvis du ikke har sett filmen anbefaler jeg at du gjør det. Den er virkelig verdt å se fordi den viser balansen mellom de glamorøse festene og den harde jobben på en hårfin måte. Du får være en del av desken i litt over èn time, og se andre storheter i moteverden. På tilbud er den også, på Platekompaniet.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

comment, please?